Przepisy stosowane w ramach mojej praktyki lekarskiej.
Przepisy różne
Zupa Doktora Pokrywki
Dla pragnących schudnąć oraz dla wszystkich, którzy pragną rewitalizacji
Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie:
do gorącej wody włożyć mięso, powoli doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości na małym ogniu (przez ok. 40 minut).
gdy zacznie się zbierać szum (piana), należy ściągnąć ją łyżką
dołożyć obrane, pokrojone w mniejsze kawałki warzywa
dodać ziele angielskie i liść laurowy (ziarna ziela angielskiego rozgnieść)
gotować ok. 20 minut na małym ogniu (do miękkości warzyw)
ewentualnie dorzucić fasolkę szparagową lub groszek zielony
można zabielić: do osobnego naczynia wlać kilka łyżek śmietany, zalać 1/2 chochli wrzącego bulionu. Żeby śmietana się nie ścięła dołożyć szczyptę soli, powoli wlewać gorącą zupę i mieszać.; po zdjęciu z ognia, dolać tą mieszaninę do reszty zupy
przyprawić, dodając ½ łyżeczki ksylitolu i pieprz do smaku
można ewentualnie dodać jajko
Zalecenia:
można stosować przyprawy w każdej ilości, w szczególności polecane są te pikantne
należy nie stosować soli, lub ograniczyć ją do minimum — poprzez umiejętną kompozycję pozostałych przypraw może okazać się zbędna
spożywać dużą porcję razem z mięsem w godzinach 12:00 do 15:00
Herbata pięciu smaków
“Odchudzaczka”
Imbirówka
Przygotowanie:
wlać wodę do garnka, dodać imbir
gotować 2 minuty
zdjąć z ognia i dodać Wiśniówki
przelać do szklanki
Zalecenia:
wypić możliwie gorące, przed każdym łykiem wymieszać żeby imbir nie pozostał na dnie po wypiciu
zalecane jednorazowo na przeziębienie
po wypiciu wypoczywać w ciepłym łóżku w ciszy (najlepiej zasnąć)
Len
Przygotowanie:
zmielić siemie lniane w młynku do kawy
wsypać zmielone siemię lniane do kubka
gotować mleko do wrzenia (aż zacznie się podnosić piana)
wlać mleko do kubka
dodać miód
Zalecenia:
pić możliwie gorące
przed każdym łykiem - mieszać aby siemie lniane nie pozostało na dnie
nie popijać ani nie zagryzać niczym przez 30 minut
Napój dla osób na głodówce
Odchudzający napój Akademii Długowieczności wg prawa pięciu smaków
Zalecenia:
stosować przez kolejne 7 dni głodówki
taką porcję należy pić sukcesywnie przez cały dzień
przewidywany spadek masy ciała w ciągu 7 dni to około 4,5 kilograma
Budwig
Przepisy sporządzane na bazie zimnotłoczonego, nieoczyszczonego oleju lnianego.
Osoby unikające węglowodanów
Zamiast miodu powinny stosować ksylitol w odpowiadających ilościach wagowych i według własnego upodobania smakowego.
Kefir Budwig Red-OX
Przygotowanie:
5 minut miksować kefir, olej lniany i kurkumę
domiksować owoc, ksylitol i spirytus
przechowywać w lodówce
spożywać pół takiej porcji zamiast śniadania
Pasta na słodko-ostro (ok. 1200 kcal)
Przygotowanie:
ser, jogurt i kurkumę mieszamy w blenderze miksera
dolewamy olej i miksujemy aż do uzyskania konsystencji emulsji (ok. 5 minut)
dodajemy miód lub ksylitol (nie dotyczy wariantu z warzywami)
dodajemy dodatki (bakalie, owoc lub warzywo/warzywa)
przyprawiamy imbirem lub pieprzem cayenne
Zalecenia:
wg zaleceń dr Budwig, do pasty nie należy używać owoców cytrusowych surowych
uwaga, owoce z puszki są przeciętnie dwukrotnie bardziej kaloryczne niż świeże!
pomiędzy spożyciem soku z owoców cytrusowych a spożyciem pasty należy odczekać co najmniej 3 godziny
należy zachować kolejność dodawania składników (prawo pięciu smaków) w celu uzyskania najlepszego efektu zdrowotnego wg tradycyjnej kuchnii chińskiej
pasta ma od ok. 1000 do 1200 kcal zależnie od dodatków
Krem do sałatek i wędlin
Przygotowanie:
ser, jogurt i olej miksujemy aż do uzyskania konsystencji emulsji (ok. 5 minut)
dodajemy ocet i miksujemy
dodajemy musztardę
dodajemy pieprz i sól do smaku
Majonez
Przygotowanie:
do niewielkiej miski (najlepiej porcelanowej, o okrągłym dnie) wlewamy sok z cytryny i łączymy z kurkumą i wodą
dodajemy żółtko i ucieramy w jedną stronę trzepaczką w kształcie rózgi lub drewnianym wałkiem
w trakcie ucierania wkrapiamy olej i dodajemy cukier
przyprawiamy musztardą i solą
rada: gdy majonez jest już bardzo gęsty, w trakcie dodawania oleju rozrzedzamy go wodą przegotowaną ucierając do chwili połączenia całej porcji oleju
rada: majonez można wykonywać mikserem (zachowując kolejność łączenia składników jw.)
Zalecenia:
tak przygotowany majonez wzmacnia nerki, ponieważ końcowym składnikiem jest sól.
jeśli chcemy wzmocnić serce, to po dodaniu soli, jeszcze raz dodajemy parę kropli cytryny a następnie szczyptę kurkumy, ponieważ smak gorzki skierowany jest do serca.
jeśli zakończymy na dodaniu cytryny, wzmacniamy wątrobę.
ważne aby zachować kolejność łączenia smaków. Zachowując ten porządek, powtarzamy kolejność dodawanych składników w niewielkich ilościach. Wskazane jest stosowanie tej zasady przy przygotowywaniu wszystkich potraw. Każdorazowo przygotowując potrawę można zmienić smak na którym kończymy przyprawianie — chyba że chcemy wzmocnić wybrany narząd.
Sos do warzyw gotowanych
Przygotowanie:
miksujemy ser i jogurt
dodajemy kurkumę
dodajemy olej i miksujemy aż do uzyskania konsystencji emulsji (ok. 5 minut)
dodajemy czosnek i doprawiamy pieprzem i solą
można dodać inne przyprawy i zioła wg uznania; zamiast czosnku i soli możemy dodać miód lub ksylitol i szczyptę pieprzu cayenne otrzymując znakomity sos — polewę do deserów
Zalecenia:
jeśli sos przygotowujemy na słodko, unikajmy używania cukru — preferowany jest ksylitol lub świeżo wyciśnięty sok owocowy
Koktajl
Przygotowanie:
wlewamy Actimel i olej do blendera miksera
miksujemy do uzyskania konsystencji emulsji (ok. 5 minut)
Zalecenia:
spożywamy małymi łykami długo je przetrzymując w ustach
jeśli czas spożywania dobiegnie do ok. 20 minut to powinniśmy być nasyceni; jeśli mniej — pozostanie uczucie głodu
jest to bogaty kalorycznie, a biologicznie, spory (500 kcal) — posiłek rozgrzewający organizm — z powodzeniem zastepujacy śniadanie lub kolację
Kaszka dla wegan i osób z nietolerancją na mleko
Przygotowanie:
przygotowujemy kaszkę wg przepisu podanego na opakowaniu przez producenta
po ostygnięciu do temperatury w której da się ją spożyć — dodajemy olej lniany i mieszamy aż się wchłonie
do smaku można dodać dodatki — bakalie lub inne składniki smakowe
Drink Budwig
Przygotowanie:
kefir wlać do blendera miksera
dodawać składniki wg podanej kolejności, pomiędzy dodaniem kolejnego składnika miksować ok. 5 minut
Kuracje
Oczyszczanie wątroby wg dr Huldy Clark
Wątroba może mieć około 2 tysiące kamieni, które są przyczyną m.in. alergii czy zaparć. Nigdy nie wolno czyścić wątroby w czasie aktywnej choroby.
Piątek
rano zażyć preparat przeciw pasożytom (np. Zentel 2 × 200 mg)
nie zażywać żadnych innych leków, witamin ani ziół
na noc dokładnie opróżnić jelita (lewatywa lub zioła przeczyszczające)
Sobota
śniadanie: beztłuszczowe, bezmleczne; poleca się płatki owsiane na wodzie, gotowane warzywa i owoce (jabłka), sok owocowy
od godziny 14:00 bezwzględny zakaz jedzenia i picia czegokolwiek, nawet w niewielkich ilościach
w dzbanku przygotować roztwór solny: wymieszać sól gorzką z wodą (zamiast wody może być sok z grejpfruta lub świeżo wyciśnięty sok z jabłek), co da 4 porcje, każda po ok. ¾ szklanki
18:00 — wypić pierwszą dawkę (¾ szklanki) roztworu solnego i opłukać usta wodą lub napić się kilka łyków wody aby pozbyć się pieczenia w ustach
zmieszać sok grejpfrutowy z oliwą z oliwek
20:00 — wypić drugą dawkę roztworu solnego
zaraz po tym rozścielić łóżko, ubrać piżamę i odbyć toaletę — to krytyczny moment dla sukcesu kuracji!
21:45
wlać pół szklanki oliwy z oliwek do słoika z nakrętką
wycisnąć sok z dużego grejpfruta do osobnego naczynia i go odcedzić tak, aby było conajmniej ½ szklanki czystego soku
wlać sok z grejpfruta do słoika z oliwą z oliwek i zakręcić wieczko
poprzez potrząsanie, dobrze wymieszać zawartość słoika
poprzez dobrze wymieszać zawartość słoika
udać się do toalety raz lub więcej razy (nie przekrocz 15 minut spóźnienia bo od tego zależy ilość wydalonych przez wątrobę kamieni)
22:00 — wypij pierwszą dawkę mieszanki z oliwy i soku z grejpfruta