Przepisy różne Zupa Doktora Pokrywki Dla pragnących schudnąć oraz dla wszystkich, którzy pragną rewitalizacji Przepis dla 1 osoby Przygotowanie: do gorącej wody włożyć mięso, powoli doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości na małym ogniu (przez ok. 40 minut). gdy zacznie się zbierać szum (piana), należy ściągnąć ją łyżką dołożyć obrane, pokrojone w mniejsze kawałki warzywa dodać ziele angielskie i liść laurowy (ziarna ziela angielskiego rozgnieść) gotować ok. 20 minut na małym ogniu (do miękkości warzyw) ewentualnie dorzucić fasolkę szparagową lub groszek zielony można zabielić: do osobnego naczynia wlać kilka łyżek śmietany, zalać 1/2 chochli wrzącego bulionu. Żeby śmietana się nie ścięła dołożyć szczyptę soli, powoli wlewać gorącą zupę i mieszać.; po zdjęciu z ognia, dolać tą mieszaninę do reszty zupy przyprawić, dodając ½ łyżeczki ksylitolu i pieprz do smaku można ewentualnie dodać jajko Zalecenia: można stosować przyprawy w każdej ilości, w szczególności polecane są te pikantne należy nie stosować soli, lub ograniczyć ją do minimum — poprzez umiejętną kompozycję pozostałych przypraw może okazać się zbędna spożywać dużą porcję razem z mięsem w godzinach 12:00 do 15:00 Herbata pięciu smaków “Odchudzaczka” Imbirówka Przygotowanie: wlać wodę do garnka, dodać imbir gotować 2 minuty zdjąć z ognia i dodać Wiśniówki przelać do szklanki Zalecenia: wypić możliwie gorące, przed każdym łykiem wymieszać żeby imbir nie pozostał na dnie po wypiciu zalecane jednorazowo na przeziębienie po wypiciu wypoczywać w ciepłym łóżku w ciszy (najlepiej zasnąć) Len Przygotowanie: zmielić siemie lniane w młynku do kawy wsypać zmielone siemię lniane do kubka gotować mleko do wrzenia (aż zacznie się podnosić piana) wlać mleko do kubka dodać miód Zalecenia: pić możliwie gorące przed każdym łykiem - mieszać aby siemie lniane nie pozostało na dnie nie popijać ani nie zagryzać niczym przez 30 minut Napój dla osób na głodówce Odchudzający napój Akademii Długowieczności wg prawa pięciu smaków Zalecenia: stosować przez kolejne 7 dni głodówki taką porcję należy pić sukcesywnie przez cały dzień przewidywany spadek masy ciała w ciągu 7 dni to około 4,5 kilograma
Budwig Przepisy sporządzane na bazie zimnotłoczonego, nieoczyszczonego oleju lnianego. Osoby unikające węglowodanów Zamiast miodu powinny stosować ksylitol w odpowiadających ilościach wagowych i według własnego upodobania smakowego. Kefir Budwig Red-OX Przygotowanie: 5 minut miksować kefir, olej lniany i kurkumę domiksować owoc, ksylitol i spirytus przechowywać w lodówce spożywać pół takiej porcji zamiast śniadania Pasta na słodko-ostro (ok. 1200 kcal) Przygotowanie: ser, jogurt i kurkumę mieszamy w blenderze miksera dolewamy olej i miksujemy aż do uzyskania konsystencji emulsji (ok. 5 minut) dodajemy miód lub ksylitol (nie dotyczy wariantu z warzywami) dodajemy dodatki (bakalie, owoc lub warzywo/warzywa) przyprawiamy imbirem lub pieprzem cayenne Zalecenia: wg zaleceń dr Budwig, do pasty nie należy używać owoców cytrusowych surowych uwaga, owoce z puszki są przeciętnie dwukrotnie bardziej kaloryczne niż świeże! pomiędzy spożyciem soku z owoców cytrusowych a spożyciem pasty należy odczekać co najmniej 3 godziny należy zachować kolejność dodawania składników (prawo pięciu smaków) w celu uzyskania najlepszego efektu zdrowotnego wg tradycyjnej kuchnii chińskiej pasta ma od ok. 1000 do 1200 kcal zależnie od dodatków Krem do sałatek i wędlin Przygotowanie: ser, jogurt i olej miksujemy aż do uzyskania konsystencji emulsji (ok. 5 minut) dodajemy ocet i miksujemy dodajemy musztardę dodajemy pieprz i sól do smaku Majonez Przygotowanie: do niewielkiej miski (najlepiej porcelanowej, o okrągłym dnie) wlewamy sok z cytryny i łączymy z kurkumą i wodą dodajemy żółtko i ucieramy w jedną stronę trzepaczką w kształcie rózgi lub drewnianym wałkiem w trakcie ucierania wkrapiamy olej i dodajemy cukier przyprawiamy musztardą i solą rada: gdy majonez jest już bardzo gęsty, w trakcie dodawania oleju rozrzedzamy go wodą przegotowaną ucierając do chwili połączenia całej porcji oleju rada: majonez można wykonywać mikserem (zachowując kolejność łączenia składników jw.) Zalecenia: tak przygotowany majonez wzmacnia nerki, ponieważ końcowym składnikiem jest sól. jeśli chcemy wzmocnić serce, to po dodaniu soli, jeszcze raz dodajemy parę kropli cytryny a następnie szczyptę kurkumy, ponieważ smak gorzki skierowany jest do serca. jeśli zakończymy na dodaniu cytryny, wzmacniamy wątrobę. ważne aby zachować kolejność łączenia smaków. Zachowując ten porządek, powtarzamy kolejność dodawanych składników w niewielkich ilościach. Wskazane jest stosowanie tej zasady przy przygotowywaniu wszystkich potraw. Każdorazowo przygotowując potrawę można zmienić smak na którym kończymy przyprawianie — chyba że chcemy wzmocnić wybrany narząd. Sos do warzyw gotowanych Przygotowanie: miksujemy ser i jogurt dodajemy kurkumę dodajemy olej i miksujemy aż do uzyskania konsystencji emulsji (ok. 5 minut) dodajemy czosnek i doprawiamy pieprzem i solą można dodać inne przyprawy i zioła wg uznania; zamiast czosnku i soli możemy dodać miód lub ksylitol i szczyptę pieprzu cayenne otrzymując znakomity sos — polewę do deserów Zalecenia: jeśli sos przygotowujemy na słodko, unikajmy używania cukru — preferowany jest ksylitol lub świeżo wyciśnięty sok owocowy Koktajl Przygotowanie: wlewamy Actimel i olej do blendera miksera miksujemy do uzyskania konsystencji emulsji (ok. 5 minut) Zalecenia: spożywamy małymi łykami długo je przetrzymując w ustach jeśli czas spożywania dobiegnie do ok. 20 minut to powinniśmy być nasyceni; jeśli mniej — pozostanie uczucie głodu jest to bogaty kalorycznie, a biologicznie, spory (500 kcal) — posiłek rozgrzewający organizm — z powodzeniem zastepujacy śniadanie lub kolację Kaszka dla wegan i osób z nietolerancją na mleko Przygotowanie: przygotowujemy kaszkę wg przepisu podanego na opakowaniu przez producenta po ostygnięciu do temperatury w której da się ją spożyć — dodajemy olej lniany i mieszamy aż się wchłonie do smaku można dodać dodatki — bakalie lub inne składniki smakowe Drink Budwig Przygotowanie: kefir wlać do blendera miksera dodawać składniki wg podanej kolejności, pomiędzy dodaniem kolejnego składnika miksować ok. 5 minut
Kuracje Oczyszczanie wątroby wg dr Huldy Clark Wątroba może mieć około 2 tysiące kamieni, które są przyczyną m.in. alergii czy zaparć. Nigdy nie wolno czyścić wątroby w czasie aktywnej choroby. Piątek rano zażyć preparat przeciw pasożytom (np. Zentel 2 × 200 mg) nie zażywać żadnych innych leków, witamin ani ziół na noc dokładnie opróżnić jelita (lewatywa lub zioła przeczyszczające) Sobota śniadanie: beztłuszczowe, bezmleczne; poleca się płatki owsiane na wodzie, gotowane warzywa i owoce (jabłka), sok owocowy od godziny 14:00 bezwzględny zakaz jedzenia i picia czegokolwiek, nawet w niewielkich ilościach w dzbanku przygotować roztwór solny: wymieszać sól gorzką z wodą (zamiast wody może być sok z grejpfruta lub świeżo wyciśnięty sok z jabłek), co da 4 porcje, każda po ok. ¾ szklanki 18:00 — wypić pierwszą dawkę (¾ szklanki) roztworu solnego i opłukać usta wodą lub napić się kilka łyków wody aby pozbyć się pieczenia w ustach zmieszać sok grejpfrutowy z oliwą z oliwek 20:00 — wypić drugą dawkę roztworu solnego zaraz po tym rozścielić łóżko, ubrać piżamę i odbyć toaletę — to krytyczny moment dla sukcesu kuracji! 21:45 wlać pół szklanki oliwy z oliwek do słoika z nakrętką wycisnąć sok z dużego grejpfruta do osobnego naczynia i go odcedzić tak, aby było conajmniej ½ szklanki czystego soku wlać sok z grejpfruta do słoika z oliwą z oliwek i zakręcić wieczko poprzez potrząsanie, dobrze wymieszać zawartość słoika poprzez dobrze wymieszać zawartość słoika udać się do toalety raz lub więcej razy (nie przekrocz 15 minut spóźnienia bo od tego zależy ilość wydalonych przez wątrobę kamieni) 22:00 — wypij pierwszą dawkę mieszanki z oliwy i soku z grejpfruta możesz zażyć No-Spa popijając letnią przegotowaną wodą 22:05 — połóż się do łóżka i przyłóż termofor z gorącą wodą w okolice wątroby i przez 20 minut leż na plecach nie zmieniając pozycji po ww. 20 minutach postaraj się jak najszybciej zasnąć Niedziela w godzinach porannych spodziewaj się biegunki po wstaniu (nie wcześniej jak o 6:00) — wypij trzecią porcję roztworu solnego 2 godziny później — wypij drugą dawkę mieszanki oliwy i soku z grejpfruta 2 godziny później — wypij czwartą dawkę roztworu solnego 2 godziny później — wypij sok owocowy ½ godziny później — można zjeść owoc po godzinie — można zacząć jeść rzeczy lekkostrawne